БЮЛЕТИН


  СОЦИАЛНА МЕДИЯ

  Get inspired

  Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales


   Търсене

   КАК ДЕЙСТВА КОЛАГЕНЪТ?

   Wpływ kolagenu na ciało

   КАК ДЕЙСТВА КОЛАГЕНЪТ?

   Колагенът, подобно на супер здраво и еластично лепило, присъства в човешкото тяло, поддържайки неговия добър вид и функции. Благодарение на изключителните му свойства можем да се радваме не само на еластична и стегната кожа, но и на добра физическа форма и здраве. Разберете къде още колагенът играе важна роля и защо е наричан протеинът на младостта.

   КЪДЕ СЕ НАМИРА КОЛАГЕНЪТ?

   Колагеновите протеини се намират в съединителната тъкан. Те са основен градивен елемент на кожата, сухожилията, костите, ставите и роговицата на окото. Колагеновите връзки под формата на влакна придават висока устойчивост на опън и здравина на тъканите или органите. Колагенът в човешкото тяло образува и защитни слоеве за вътрешните органи, като стомаха, бъбреците и черния дроб, като ги поддържа в правилната им позиция. Колагенът също така подпомага имунната система, като спира растежа на патогенните бактерии, ограничава действието на токсините и канцерогенните клетки, отговорни за образуването на рак. Както виждате, наличието на колаген в организма е изключително важно за правилното му функциониране, здравето и имунитета.

   ПРОИЗВОДСТВОТО НА КОЛАГЕН В ОРГАНИЗМА.

   Колагеновите протеини се произвеждат от организма през целия ни живот. Те се създават от преобразуването на 19 различни аминокиселини. Процесът на изграждането и подмяната му е особено интензивен до 25-годишна възраст. По време на младостта той се произвежда редовно и се подменя, когато качеството му се е влошило или се е разпаднал. След 26-годишна възраст губим способността си да възстановяваме колагеновите връзки и влакна. Освен това възрастта не е единствената причина за намаляване на колагеновите протеини в организма. Допълнителни елементи, които намаляват съдържанието на колаген, са хроничните заболявания, повишената физическа активност, която води до естествено, но ускорено износване на движещите се части на тялото.

   КАК СЕ ПРОЯВЯВА ЛИПСАТА НА КОЛАГЕН?

   Загубата на колаген в човешкото тяло е свързана с процеса на стареене. Разрушаването му и проблемите с възстановяването са фактори, които допринасят за намалената ни работоспособност, двигателните нарушения, сковаността на ставите, водещи до болка. Липсата на колаген в организма се проявява и в кожата под формата на дълбоки бръчки, целулит или прекомерен косопад. Колагенът се съдържа и в ставния синовиум, който е отговорен за подвижността на костните стави, гъвкавостта и дори твърдостта на ставния хрущял. Ето защо липсата му се усеща толкова остро от хората, които са активни или имат наднормено тегло. Като се има предвид загубата на колаген, заложена в генетичния ни код, е важно да добавяме колаген в ежедневната си диета, за да поддържаме нашето здраве и красота.

   КАК ДА КОМПЕНСИРАМЕ НЕДОСТИГА НА КОЛАГЕН?

   За съжаление колагенът не може да бъде добавен в ежедневната храна по прост начин. Чрез консумацията на продукти, които фактически са направени от него, като например месо и желе. Това се дължи на разпадането на колагеновите връзки по време на процеса на топлинна обработка на компоненти, които вече нямат такива свойства и не се усвояват лесно. Ето защо, се препоръчва да приемате добавки под формата на течен колагенов хидролизат – най-добре усвояемият колагенов протеин от храносмилателния тракт. Най-доброто решение е, когато течният колаген за пиене Collibre е обогатен с витамини А, С и Е, които подпомагат обновяването на колагеновите влакна. Редовният прием на колаген дава видими резултати само след няколко седмици и е стимул за здравето, добрата физическа форма и доброто състояние на кожата, косата и ноктите.