БЮЛЕТИН


  СОЦИАЛНА МЕДИЯ

  Get inspired

  Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales


   Търсене

   СВОЙСТВА НА КОЛАГЕНА И НЕГОВИТЕ ЕФЕКТИ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО

   Właściwości kolagenu i wpływ na zdrowie

   СВОЙСТВА НА КОЛАГЕНА И НЕГОВИТЕ ЕФЕКТИ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО

   Защо колагенът се нарича протеинът на младостта? Как се отразява на човешкото здраве, състоянието на тялото и кожата? Ако търсите отговори на тези въпроси, непременно прочетете нашата статия.

   КОЛАГЕНЪТ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

   Колагеновите протеини се състоят от до 30% от органично вещество, отговорно за структурата на вътрешните органи, опорно-двигателния апарат, скелетната и кръвоносната система, за тяхното ефективно функциониране, а също така оказва влияние върху имунитета на организма. Благодарение на колагена, който е лепилото, свързващо клетките на костите, кожата или хрущялите, можем да се радваме на гладка и стегната кожа, здрави стави, гъвкави кръвоносни съдове и бързото зарастване на рани. Проблемите, свързани с опорно-двигателния апарат, но също и кожните проблеми, зависят от наличието на колаген в организма. Ето защо суплементацията му с напредването на възрастта е толкова важно.

   ФУНКЦИИ НА КОЛАГЕНА

   В човешкото тяло има 29 вида колаген, които се различават по своята пространствена структура, съдържание и разположение в тялото. Всеки вид колаген има способността да задържа и свързва вода, което определя функционалността на колагена и неговата биологична активност. Колагенът е отговорен за твърдостта на костите и здравината на тъканите. Той е съставна част на стъкловидната тъкан на зъбите, роговицата на окото и хрущялите. Той е градивният елемент на основната мембрана на: нервните клетки, клетките на мастната тъкан (целулит), мускулните влакна, епителът и ендотелът, покриващи външните и вътрешните ни лигавици. Намира се в кожата, сърцето, бъбреците, мозъка, както и под формата на рецептори в тялото, които са отговорни за изпращането на информация или задействането на различни процеси в човешкото тяло. Подпомага възстановяването на съединителната тъкан, ускорява заздравяването на рани, белези и срастването на костите след счупвания.

   ЕФЕКТИ НА КОЛАГЕНА ВЪРХУ ЗДРАВЕТО

   Приемането на колагенови хидролизати под формата на перорални напитки стимулира образуването на ендогенен колаген. Тоест такъв, който се синтезира от тялото ни и се доставя с кръвния поток в областите на недостиг. Добавянето на колаген подпомага хора с проблеми с артрит, ниска еластичност и увисване на кожата, проявява противовъзпалителни действия и укрепва защитните функции на организма. Намаляването на колагена в човешкото тяло води до разрушаване на структурите на скелетната система. Това може да доведе до появата на целулит, възпаление и дегенерация на шийния отдел на гръбначния стълб, ставите, разширени вени или хернии. Липсата на колаген нарушава производството на еластин и кератин – отговорни за състоянието на кожата и появата на бръчки. Загубата на колаген се проявява и чрез изсушаване на кожата в по-дълбоките ѝ слоеве, както и в тези, които са по-близо до външния свят.

   ИЗТОЧНИЦИ НА КОЛАГЕН

   Човешкото тяло притежава способността да синтезира ендогенен колаген. Важно за този процес е наличието на други хранителни вещества, като например:

   Витамин С, който подпомага биосинтеза на колаген, е естествен антиоксидант и подпомага борбата с признаците на стареене и загуба на имунитет;

   силиций,  който като минерал е важен елемент в процеса на вкостяване и метаболизма на колагена.

   И двете съставки са включени в гамата течен колаген за пиене Collibre, който благодарение на максималната си дневна доза от 10 000 mg и удобната си форма за пиене подпомага борбата с някои заболявания на съединителната тъкан и възпалителните процеси. За да постигнете задоволителен резултат, колагеновата терапия трябва да бъде прилагана в продължение на 2-3 месеца чрез редовна суплементация на колаген в диетата. И не забравяйте да бъдете активни, да се храните балансирано и да пиете вода – това ще помогне за изхвърляне на остатъчните елементи от обмяната на веществата в организма, ще допринесе за правилното управление на хормоните и ще запази тялото във форма.