БЮЛЕТИН


    СОЦИАЛНА МЕДИЯ

    Get inspired

    Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales


      Търсене

      КОЛАГЕН – КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?

      КОЛАГЕН – КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?

      Колагенът е основният градивен елемент на тъканите, благодарение на който кожата придобива стегнатост и гладкост и не усещаме дискомфорт от ставите. Когато човешкото тяло започва да остарява, то произвежда все по-малко колаген и това води до появата на първите бръчки по кожата. Как да попълним дефицита на колаген в човешкия организъм? Какви са свойствата на колагена и как помага? В текста по-долу ще намерите отговори на всички тези въпроси.

      Съдържание:

      1. Какво представлява колагенът и как действа?
      2. Колаген – свойства
      3. Какво е естествен колаген
      4. Колаген – действие
      5. Функции на колагена

      Следващият текст предоставя информация за видовете колаген, как влияе върху функционирането на целия организъм, какви са неговите свойства, каква е ролята на протеина и има ли определено количество протеини в колагена? Как трябва правилно да се грижите за здравето си и какво си струва да въведете в диетата си, за да допълните ценния източник на колаген? Това и много други информации можете да намерите в текста по-долу.

      Какво представлява колагенът и как действа?

      Колагенът не е нищо друго освен част от съединителната тъкан, която свързва костите с кожните клетки и хрущялите. Той се среща в тялото като протеин, който представлява до 30% от всичките му ресурси. Всеки вид колаген, а те са около 30 на брой, има специфична, различна функция. Естественият колаген включва естествен, животински, хидролизиран, ателоколаген, микроколаген, лиофилизиран и растителен колаген. Един от най-ценните колагени е телешко-свинският колаген, защото подобрява еластичността на кожата и я регенерира. Естественият телешко-свински колаген също подпомага по-бързото заздравяване на рани и намалява видимостта на белезите.

      Когато в организма има достатъчно количество колаген, кожата е гладка и стегната, ставите функционират без никакви болки, а кръвоносните съдове запазват еластичността си, благодарение на което се поддържа перфектно кръвообращение, раните зарастват бързо, а счупените кости зарастват по естествен начин. Следователно приемането на колаген е важна стъпка към здравето.

      Колаген – свойства

      Колагенът има много уникални свойства и е изключително важен за здравето и правилното функциониране на всеки организъм. Колагенът е много еластичен и издръжлив, той обгръща вътрешните органи като бъбреците, черния дроб и стомаха, създавайки около тях поддържащ защитен слой.

      Колагенът също играе много важна роля в имунната система, тъй като адекватното му количество в организма предотвратява намесата на микроорганизми, ракови клетки и токсини.

      Колагенът е полезен и за кожата, помага за поддържане на правилното ниво на хидратация, което я прави еластична и мека. Колагенът е така нареченият “протеин на младостта”, който се среща естествено в човешкото тяло.

      Какво е естествен колаген

      Естественият колаген действа перфектно върху човешката кожа – изглажда я, изсветлява тъмните кръгове под очите и намалява евентуалните петна на кожата. Използва се и за борба с целулита, белези, стрии и акне. Сред наличните на пазара козметични продукти има много, които съдържат естествен колаген. Когато решите да закупите такъв продукт, не забравяйте да го нанесете върху мокра кожа, тъй като това дава най-добри резултати при използването му.

      Къде ще намерим най-много от полезната съставка, която е колагенът? Можем да го намерим в свинската пача или в пачата от пилешки крака. Колагенът се намира и в свинските джоланчета, плодовите желета и субпродукти. Най-общо казано, всичко, което има хранителен желатин в състава си, е богато на колаген. Важното е, че за доброто усвояване на колагена, с него трябва да се приема витамин С.

      Колаген – действие

      Колагенът е наличен в структурата на ставния хрущял, което означава, че играе много важна роля за правилното функциониране на ставите. Колагенът се намира в съединителната тъкан и е един от основните градивни елементи на кожата, костите, сухожилията, роговицата на окото или ставите. Той също така защитава вътрешните органи и ги поддържа в правилната позиция в коремната кухина.

      Колагенът влияе също и върху правилното хидратиране на кожата и имунната система. Инхибира растежа на бактерии, токсини и канцерогенни клетки. Действието му е много всестранно, поради което е толкова важно да се погрижим за правилното му количество в организма, а при необходимост да допълним дефицита му с подходящи хранителни добавки.

      Функции на колагена

      С напредване на възрастта производството на колаген в организма се забавя. След 25-годишна възраст нивото на колаген в организма започва естествено да намалява, което предизвиква появата на първите признаци на стареене. Колагенът е отговорен за производството на синовиална течност и за твърдостта и еластичността на ставния хрущял. На контактната повърхност между движещите се кости в нашето тяло се намира специална слуз, която намалява триенето. Когато количеството на тази слуз е намалено, например в резултат на заболяване, тогава всяко движение причинява болка. С течение на времето в тялото ни се появява дефицит на мед и витамини Е, С и А, а именно тези вещества подпомагат обновяването на колагеновите влакна. Твърде малкото количество колаген в тялото отслабва кожата, което от своя страна прави кожата по-малко еластична и стегната.